Wiadomości z Świętochłowic

O pandemii, nagrodzie i akcjach dobroczynnych - rozmowa z prezesem restauracji Prowent

  • Dodano: 2022-11-21 15:00, aktualizacja: 2022-11-23 10:30

O wpływie pandemii na prowadzenie firmy, akcjach dobroczynnych i nagrodzie "Zasłużony dla Miasta Świętochłowice" rozmawialiśmy z prezesem restauracji z ponad 27-letnią historią, panem Antonim Jojko.

Od jak dawna restauracja PROWENT działa w Świętochłowicach?

Restauracja Prowent działa na rynku gastronomicznym od maja 1995 roku.

Restauracja otrzymała tytuł "Zasłużony dla Miasta Świętochłowice" w kategorii "firma". Co takie wyróżnienie oznacza dla właścicieli?

Pierwszy raz w historii miasta Świętochłowice przyznawano wyróżnienie Zasłużony dla miasta w kategorii FIRMA. Cenimy sobie to wyróżnienie tym bardziej.

W jakich akcjach dobroczynnych braliście Państwo udział?

Jeżeli chodzi o akcje dobroczynne to między innymi: gotujemy posiłki w okresie zimowym dla najuboższych, które są rozdawane w jednej ze świętochłowickich parafii, organizujemy od 15 lat bale dla osób niepełnosprawnych podopiecznych warsztatów terapii zajęciowej Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. Nasza firma została uhonorowana tytułem Przyjaciel Dziecka oraz tytułem Firma Przyjazna Dzieciom. Po wybuchu wojny na Ukrainie organizowaliśmy pomoc dla uchodźców oraz spotkanie integracyjne dla przebywających w naszym mieście, a także dla świętochłowickich wolontariuszy. Sami też od rozpoczęcia wojny przygotowaliśmy z naszych pomieszczeń biurowej pokój z łazienką, gdzie od początku wojny do nadal gościmy 5-osobową rodzinę.

Czym PROWENT wyróżnia się na tle innych restauracji?

Czym wyróżniamy się na tle innych restauracji – jesteśmy tradycjonalistami, oferujemy tradycyjną polską kuchnię oraz catering. Nie wyróżniamy się na tle innych, po prostu staramy się robić swoje, jak umiemy najlepiej, a wybór pozostawiamy klientom.

Jakie imprezy okolicznościowe można zorganizować w Państwa restauracji?

W naszej restauracji można zorganizować wesela, przyjęcia okolicznościowe, komunie. Świadczymy usługi cateringowe, szkolenia itp.

Jak pandemia wpłynęła na funkcjonowanie restauracji?

Pandemia to był bardzo trudny czas nie tylko dla nas, ale także dla wielu przedsiębiorców. Dzięki Bogu i wielu ludziom, którzy zostali postawieni na naszej drodze, udało nam się ten czas przetrwać.

Jakie są plany na przyszłość restauracji? 

Co do planów na przyszłość to trudno w dzisiejszych czasach, patrząc na to, co się dzieje w naszym kraju, cokolwiek planować. Chcemy po prostu dalej robić swoje, dopóki będzie to możliwe. Jesteśmy dla ludzi i pracujemy dla ludzi, tak żeby czuli się u nas, jak w domu.


Restauracja PROWENT znajduje się przy ul. Metalowców 5 w Świętochłowicach.

Komentarze (1)    dodaj »

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Swiony.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również