Wiadomości z Świętochłowic

3 szybkie desery, które umilą Dzień Dziecka

  • Dodano: 2020-05-31 14:00

Aby umilić naszym pociechom ich święto, możemy zafundować im odrobinę przyjemności w postaci pysznego deseru. Zaspokojenie dziecięcych oczekiwań w tej kwestii nie jest łatwym zadaniem. W końcu danie nie tylko powinno doskonale smakować, ale również (a może przede wszystkim) pięknie się prezentować. Tych kilka prostych przepisów przekona cię, że gotowanie dla milusińskich to dziecinna igraszka! 

Lizaki z cukru

Dzień dziecka może być doskonałą okazją, aby zamienić domową kuchnie w manufakturę lizaków. Ten prosty przepis pomoże ci w tym zadaniu i sprawi tobie i dziecku wiele frajdy.

Składniki:

  • cukier - 250 gramów
  • woda - 2 łyżki
  • sok z 1 cytryny - 2 unit

Sposób przygotowania:

Wsypać do garnka cukier, dodać dwie łyżki wody i zrobić karmel: poczekać jak zacznie bulgotać i zmieniać kolor na złoty. Wtedy można zacząć mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na końcu dodać kilka kropel soku z cytryny. Zamieszać, zdjąć z ognia i wylewać duże krople karmelu na arkusz papieru do pieczenia albo pergaminu. Do każdej z nich wkładać długie patyczki i zostawić lizaki do ostygnięcia.


Deser jogurtowy z musem truskawkowym

Niewielka ilość tłuszczu i duża ilość zdrowych owoców, to to co definiuje ten deser.  

Składniki:

  • gęsty jogurt naturalny 2% tł. - 2 szklanki
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
  • woda - 0.5 szklanek
  • truskawka - 32 sztuki
  • biszkopt wrocławski - 12 sztuk
  • świeża mięta - 4 listków

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź i połącz z jogurtem. Połowę truskawek pokrój w plasterki lub w kosteczkę. Drugą połowę zmiksuje w blenderze na mus. Tężejący jogurt wymieszaj z truskawkami i przelej do salaterki. Wstaw do lodówki. Gotowy serniczek polej musem truskawkowym. Udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj z biszkoptami.


Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami

Przy gotowaniu dla dzieci możemy sobie pozwolić na nawet najbardziej nietuzinkowe połączenia. Żelki i lody śmietankowe to duet któremu nie oprze się nawet najbardziej wybredny niejadek.

Składniki:

  • naleśnik - 4 sztuki
  • lody śmietankowe - 1 opakowanie
  • żelki - 1 opakowanie
  • dżem brzoskwiniowy - 1 łyżka
  • kiwi - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Kulki lodów pomieszaj w misce z pokrojonymi na kawałki żelkami, dżemem brzoskwiniowym oraz z obranym i pokrojonym w kostkę kiwi. Aby łatwiej formować masę, odczekaj ok. 10 minut od wyjęcia lodów z zamrażarki. Naleśniki posmaruj dżemem. Powstałą masę nałóż na naleśnika. Z lodowej masy uformuj wałek i zwiń naleśnika.

Więcej przepisów na posiłki dla swoich pociech

Więcej przepisów na desery dla dzieci, szybkie obiady dla dzieci, urodzinowe przekąski znajdziesz na naszej stronie

www.silesia.info.pl


Źródło: Redakcja

Czytaj również