Aby umilić naszym pociechom ich święto, możemy zafundować im odrobinę przyjemności w postaci pysznego deseru. Zaspokojenie dziecięcych oczekiwań w tej kwestii nie jest łatwym zadaniem. W końcu danie nie tylko powinno doskonale smakować, ale również (a może przede wszystkim) pięknie się prezentować. Tych kilka prostych przepisów przekona cię, że gotowanie dla milusińskich to dziecinna igraszka!
Lizaki z cukru
Dzień dziecka może być doskonałą okazją, aby zamienić domową kuchnie w manufakturę lizaków. Ten prosty przepis pomoże ci w tym zadaniu i sprawi tobie i dziecku wiele frajdy.
Składniki:
- cukier - 250 gramów
- woda - 2 łyżki
- sok z 1 cytryny - 2 unit
Sposób przygotowania:
Wsypać do garnka cukier, dodać dwie łyżki wody i zrobić karmel: poczekać jak zacznie bulgotać i zmieniać kolor na złoty. Wtedy można zacząć mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na końcu dodać kilka kropel soku z cytryny. Zamieszać, zdjąć z ognia i wylewać duże krople karmelu na arkusz papieru do pieczenia albo pergaminu. Do każdej z nich wkładać długie patyczki i zostawić lizaki do ostygnięcia.
Deser jogurtowy z musem truskawkowym
Niewielka ilość tłuszczu i duża ilość zdrowych owoców, to to co definiuje ten deser.
Składniki:
- gęsty jogurt naturalny 2% tł. - 2 szklanki
- galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
- woda - 0.5 szklanek
- truskawka - 32 sztuki
- biszkopt wrocławski - 12 sztuk
- świeża mięta - 4 listków
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź i połącz z jogurtem. Połowę truskawek pokrój w plasterki lub w kosteczkę. Drugą połowę zmiksuje w blenderze na mus. Tężejący jogurt wymieszaj z truskawkami i przelej do salaterki. Wstaw do lodówki. Gotowy serniczek polej musem truskawkowym. Udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj z biszkoptami.
Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami
Przy gotowaniu dla dzieci możemy sobie pozwolić na nawet najbardziej nietuzinkowe połączenia. Żelki i lody śmietankowe to duet któremu nie oprze się nawet najbardziej wybredny niejadek.
Składniki:
- naleśnik - 4 sztuki
- lody śmietankowe - 1 opakowanie
- żelki - 1 opakowanie
- dżem brzoskwiniowy - 1 łyżka
- kiwi - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Kulki lodów pomieszaj w misce z pokrojonymi na kawałki żelkami, dżemem brzoskwiniowym oraz z obranym i pokrojonym w kostkę kiwi. Aby łatwiej formować masę, odczekaj ok. 10 minut od wyjęcia lodów z zamrażarki. Naleśniki posmaruj dżemem. Powstałą masę nałóż na naleśnika. Z lodowej masy uformuj wałek i zwiń naleśnika.
Więcej przepisów na posiłki dla swoich pociech
Więcej przepisów na desery dla dzieci, szybkie obiady dla dzieci, urodzinowe przekąski znajdziesz na naszej stronie