Wiadomości z Świętochłowic

GIS ostrzega przed bakteriami listerii w parówkach z szynki "Pikok Pure"

  • Dodano: 2021-04-27 09:45, aktualizacja: 2021-05-07 11:14

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed bakteriami listerii w parówkach z szynki "Pikok Pure". GIS nakazał wycofanie jednej partii ze sklepów Lidl.

- W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu "PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g" wykryto Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą - czytamy na stronie GIS. 


Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g
  • Numer partii: 11031
  • Numer serii: Seria C: 10349134
  • Termin przydatności do spożycia: 04.05.2021
  • Producent: "SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001
  • Dystrybucja produktu do sieci sklepów "Lidl" w Polsce

W wyniku niezwłocznego powiadomienia producenta przez organy urzędowej kontroli, o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w badanych próbkach wyrobu, zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. Przedsiębiorca poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii w/w wyrobu.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.


Zalecenia dla konsumentów

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź też przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem należy skontaktować się z lekarzem.

GIS ostrzega przed bakteriami listerii w parówkach z szynki "Pikok Pure"

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.