Niezależnie od tego, czy lubisz ulubione kawałki wołowiny, czy wolisz pieczeń z orzechami, nikt nie chce utknąć w kuchni, przedzierając się przez sprzątanie m.in. patelni po pieczeniu. Oto jak wykonać tę pracę w mgnieniu oka!
Patelnia
Kto nie spędzał godzin z czyścikiem, próbując pozbyć się tłuszczu i brudu, który pozostawia pieczone mięso? Wskazówka na następny raz: unikaj tego bałaganu i używaj torebki do pieczenia, w której wszystkie soki można następnie wyrzucić do pojemnika. Jednorazowe tacki foliowe są teraz łatwo dostępne i doskonale nadają się do pieczenia ziemniaków i warzyw korzeniowych. Po ostygnięciu zetrzyj tłuszcz papierem kuchennym, a następnie wrzuć foliową tackę do recyklingu.
Niemniej, jeśli skończysz z pieczonym, przypalonym bałaganem na patelni, jest proste rozwiązanie. Napełnij go wodą, dodaj tabletkę do zmywarki lub 2 łyżki biologicznego detergentu do prania, włóż na płytę i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Zanieczyszczenia podniosą się, a następnie możesz jak zwykle wypłukać patelnię w zlewie.
Piekarnik
Zanieczyszczenia znajdujące się w zamkniętej przestrzeni mogą się tylko pogorszyć, jeśli będziesz je ignorować tydzień po tygodniu. Rozpryski, plucie i ogólny tłuszcz i brud należy usunąć, ale na szczęście nie wymaga to wiele pracy, chyba że przed ponownym użyciem piekarnika nie doczyściłeś poprzedniego razu. Tak więc, gdy tylko skończysz korzystać z piekarnika, włóż do niego żaroodporną miskę z wodą i podgrzewaj w wysokiej temperaturze przez 20 minut. Pomoże to usunąć brud i tłuszcz poprzez parowanie wnętrza.
Następnie, gdy ostygnie, wytrzyj wewnętrzne powierzchnie ręcznikami papierowymi. Użyj specjalistycznego środka do czyszczenia piekarników, upewniając się, że nie ma on kontaktu z wykładzinami, które pozostają czyste. Produkty te mogą być toksyczne, dlatego zawsze noś gumowe rękawiczki i upewnij się, że pomieszczenie jest dobrze wentylowane.
Drzwiczki piekarnika
Środki czyszczące do szklanych płyt są idealne do czyszczenia drzwi piekarnika. Najpierw usuń przypalone osady metalową szpachelką lub skrobakiem do płyt ceramicznych, a następnie wetrzyj środek do czyszczenia szkła za pomocą ścierki. Ewentualnie dobrze sprawdza się również pasta z sody oczyszczonej i wody.
Półki piekarnika
Wyczyść je w zmywarce, jeśli będą pasować. Jeśli nie, umieść je w dużym plastikowym pudełku do przechowywania (lub wannie!) i namocz je w roztworze biologicznego detergentu do prania i wody. Wszelkie pozostałe osady można usunąć za pomocą łagodnego ściernego środka czyszczącego lub mydła.
Podsumowanie
Niewyczyszczone wcześniej powierzchnie mające kontakt z procesem pieczenia mięsa tylko pozornie są w stanie sprawić trudności. Przede wszystkim wtedy, gdy zostawimy je same sobie bez jakiejkolwiek ingerencji. Oczywiście wiele też zależy od posiadanego sprzętu. Na przykład do dobrej jakości prawidłowo użytkowanej patelni nie ma szans przykleić się żaden kawałek jedzenia. Grunt to dbać o posiadane akcesoria i nie narażać je na uszkodzenia.
Partner artykułu: Prymus AGD