Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga szerokiej wiedzy i doświadczenia rynkowego. Nie mniej ważne jest odpowiednie wyposażenie firmy. Wybór naczyń i urządzeń jest uzależniony od rozmiaru oraz specyfiki prowadzonej działalności. Ważny jest rodzaj podawanych posiłków oraz charakter urządzanej restauracji. W szczególności należy zwrócić uwagę na trwałość przedmiotów, które będą używane każdego dnia. Jak dobrać wyposażenie kuchni gastronomicznej tak, aby spełniło potrzeby właścicieli lokalu oraz klientów?
Wyposażenie kuchni gastronomicznej musi być dostosowane do bieżących potrzeb restauracji. Urządzenia powinny gwarantować dużą efektywność pracy i być łatwe do utrzymania w czystości. Najbardziej wytrzymałe przedmioty przeznaczone dla kuchni są produkowane ze stali nierdzewnej. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, wysoką temperaturę oraz korozję. Wysokiej jakości naczynia i maszyny pozwolą zaplanować właściwą organizację pracy, a także spełnić potrzeby klientów związane ze smakiem i aromatem potraw.
Nowoczesne meble łatwe w montażu i utrzymaniu w czystości
Dobór mebli do lokalu gastronomicznego musi uwzględniać przepisy sanitarne obowiązujące w naszym kraju. Określają one wymagania, których należy przestrzegać podczas urządzania profesjonalnej kuchni. W szczególności należy zwrócić uwagę na stoły robocze, których powierzchnie powinny być łatwe do zmywania. Dzięki temu będzie można utrzymać wysoki poziom higieny, bez względu na ilość jednocześnie przygotowywanych posiłków.
Stoły mogą być wyposażone w dodatkowe szuflady tak, jak w przypadku stołu przyściennego z półką 800x600x850mm firmy STALGAST. Duża powierzchnia pozwala na wygodną wstępną obróbkę różnych składników potraw. Warto dodać, że tego rodzaju meble można samodzielnie skręcać, dzięki czemu możliwa jest szybka zmiana aranżacji przestrzeni w razie potrzeby.
Uniwersalne urządzenia chłodnicze o dużej pojemności
Niezbędne wyposażenie kuchni gastronomicznej to także urządzenia chłodnicze, które pozwalają na przechowywanie produktów w optymalnych warunkach przez długi czas. Warto zwrócić uwagę na szafę chłodniczą GKvesf 4145 firmy LIEBHERR. Jest to urządzenie wyróżniające się małymi wymiarami i dużą ilością półek pozwalających na łatwe segregowanie produktów spożywczych.
Dzięki temu można zachować świeżość i aromat dań, nawet jeśli nie są podawane gościom od razu po przyrządzeniu. Jest to możliwe do osiągnięcia przy wykorzystaniu dużych szaf chłodniczych, lodówek i zamrażarek, które skutecznie izolują potrawy od otoczenia, a jednocześnie pozwalają na swobodny dostęp do magazynowanych produktów.
Rozbudowane roboty kuchenne z systemem bezpieczeństwa
W profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć urządzeń przeznaczonych do rozdrabniania żywności. Należy do nich zaliczyć wszelkiego rodzaju krajalnice, miksery, blendery, a także rozbudowane wielofunkcyjne roboty kuchenne. Przykładem może być szatkownica do warzyw CL52 400V ROBOT COUPE, która jest wyspecjalizowana w rozdrabnianiu warzyw. Urządzenie posiada metalowy pojemnik, aż 48 rodzajów tarcz tnących oraz magnetyczny system bezpieczeństwa.
Dzięki takim udogodnieniom można w krótkim czasie posiekać mięso i warzywa, wyrabiać ciasto, mielić mięso, a także wyrabiać pasty, kremy i farsze. Urządzenia wyróżniają się możliwością montażu noży ze stali nierdzewnej w kształcie dostosowanym do obrabianych produktów. Będą zawsze siekały produkty na równe części, a po wymieszaniu sos lub krem uzyska idealną konsystencję.
Pojemniki z poliwęglanu ułatwiające podawanie potraw
Wyposażenie kuchni gastronomicznej powinno także zawierać różnego typu pojemniki pozwalające na porcjowanie i pakowanie półproduktów lub gotowych produktów do późniejszego wykorzystania. Przykładem mogą być pojemniki STALGAST wykonane z poliwęglanu i stali nierdzewnej. Dzięki temu możliwe jest szybkie przygotowanie różnorodnych potraw dla dużej grupy klientów, jak również zachowanie doskonałego smaku i aromatu składników. W ten sposób lokal gastronomiczny może liczyć na pozytywne opinie gości, co będzie skutkowało zwiększaniem renomy i przychodów firmy.