Województwo śląskie słynie z niesłychanie smacznej kuchni. Zauważamy tutaj wpływy ze strony czeskiej, austriackiej, niemieckiej a także żydowskiej. To doskonałe połączenie pasji z tradycją, które sprawia, że Śląsk uchodzi za najciekawszy region kulinarny w Polsce. Wybraliśmy dla Was fascynujące restauracje na Śląsku, które wyraźnie wyróżniają się niepowtarzalnym klimatem dawnych lat i opowiadają swoimi wnętrzami i serwowanymi potrawami dawną historię regionu śląskiego.
Warownia Pszczyńskich Rycerzy w Pszczynie
Restauracja w Pszczynie jako pierwsza przykuwa naszą uwagę. To miejsce wyjątkowe, gdzie historia przeplata się z rzeczywistością. A wchodząc do wnętrz Warowni macie poczucie jakby czas choć przez chwilę się zatrzymał i przeniósł Was poza zgiełk współczesności.
Przekraczając bramy Warowni, rzeczywistość zostawiasz na zewnątrz a Ty zasiadasz do stołu, by rozpocząć biesiadę. Uraczysz się znakomitym jadłem kuchni litewskiej i czeskiej. Restauracja w Pszczynie przygotowując posiłki, opiera się na oryginalnych recepturach potraw serwowanych na Litwie, skąd pochodziła Księżna oraz w Czechach, ojczyźnie rodu Przemyślidów. Nie brakuje tutaj również tradycyjnych dań kuchni śląskiej.
Wielkim sekretem restauracji w Pszczynie jest oryginalny piec chlebowy opalany drzewem. To właśnie on w dużej mierze odpowiada za niezwykły smak potraw, które serwowane są na kamionce, szpadach i innych specjalnych stojakach. Nie można również zapomnieć o animatorach Warowni, którzy wcielając się w rycerzy i dwórki jeszcze bardziej przybliżają okres średniowiecza.
Restauracja pod Ratuszem w Częstochowie
Chcąc pozostać w klimatach rycerskich, udajemy się do Restauracji pod Ratuszem, która mieści się w podziemiach na Placu Biegańskiego w Częstochowie. Wejście znajduje się tuż obok Ratusza.
Zatem wchodzimy i widzimy bardzo oryginalny wystrój wnętrza: podłoga z klinkieru, ściany z jurajskiego kamienia wapiennego, ceglaste sklepienia. W rogach sali ustawione są zbroje rycerskie. Restauracja podzielona jest na kilka mniejszych sal, co sprzyja poczuciu intymności.
Restauracja specjalizuje się głównie w potrawach kuchni staropolskiej. To aromatyczne zupy, soczyste dania mięsne oraz desery o rozmaitych rodowodach.
Karczma Rogata w Bielsku-Białej
Tym razem zachęcamy do odwiedzenia zabytkowej chaty w Bielsko-Białej, w której mieści się Karczma Rogata. Tutaj, przekraczając próg drzwi wejściowych, mamy magiczne poczucie nagłej zmiany epoki. Drewniane stoły i ławy, przyćmione światło kaganków stojących na stołach, nieustannie palący się ogień w kominkuąŚ czujemy ducha dawnych biesiad.
Karczma ugości nas obficie i zaserwuje wyśmienite dania kuchni śląskiej, m.in. kwaśnicę, która przez trzy lata z rzędu zajmowała pierwsze miejsce podczas Światowego Smakowania Beskidzkiej Kwaśnicy. Otrzymała miano „Najlepszej z najwykwintniejszych”.
Wszystkie potrawy są tutaj przyrządzane według tradycyjnych receptur oraz są podawane na masywnych patelniach, specjalnych stojakach i szpadach a także w kociołkach.
Śląskie potrawy uchodzą za syte i tuczące, ale warto ich spróbować – zwłaszcza w tak wspaniałych wnętrzach restauracji w Pszczynie, Częstochowie i Bielsko-Białej.