Wiadomości z Świętochłowic

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

  • Dodano: 2021-11-17 09:15

Parzenie kawy jest dla miłośników tego napoju tak samo ważne jak sam wybór ziaren. Odpowiednie przygotowanie napoju pozwala na wydobycie aromatu i uzyskanie pożądanej mocy naparu. Popularne ekspresy przelewowe i ciśnieniowe nie są jedynym sposobem na uzyskanie najlepszej kawy. Równie dobrym i często dużo bardziej ekonomicznym rozwiązaniem będzie skorzystanie z kawiarki. Ten niepozorny przedmiot, który umiłowali sobie Włosi, może pomóc nam w prosty sposób przygotować pyszny napój. Wystarczy zmielona kawa, woda i miejsce do podgrzania. 

Czym wyróżnia się kawiarka?

Kawiarka to nic innego jak dwuczęściowy czajniczek. Stawia się ją na kuchence lub innym źródle ciepła, które doprowadzi wodę do wrzenia. Ten przedmiot pojawił się po raz pierwszy we Włoszech w latach 30 XX wieku. Od tej pory święci triumfy nie tylko w domach mieszkańców południa, ale też zyskuje uznanie sympatyków kawy na całym świecie. Producenci sprzętu AGD dodają coraz to nowe udogodnienia, jednak sama idea parzenia naparu w ten sposób pozostaje niezmienna. 

Kawiarki mogą być wykonane z rozmaitych materiałów. W sklepach znajdziemy produkty aluminiowe, stalowe oraz ceramiczne. Bez względu na to, z czego kawiarka została wykonana, jej budowa będzie podobna. Musi się ona składać ze zbiornika na wodę, sitka na świeżo zmieloną kawę oraz pojemnika na przygotowany napar. Dodatkowym ważnym elementem jest zawór bezpieczeństwa umieszczony w dolnej części kawiarki. Ma on za zadanie regulować ciśnienie wewnątrz urządzenia. 

Proces parzenia kawy w kawiarkach opiera się na ciśnieniu, które pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza się w dolnej części urządzenia. Podgrzewana w dolnym zbiorniczku woda zaczyna wrzeć, a wzrastające ciśnienie wypycha ją do góry. Następnie  gorąca woda przechodzi przez sitko ze zmieloną kawą, aż do górnego zbiornika, w którym ma gromadzić się właściwy już, aromatyczny napar kawowy. Cały proces trwa zazwyczaj kilka minut. 

Skąd uzyskać zmieloną kawę do kawiarki?

Głównym minusem kawiarki jest konieczność użycia do niej zmielonej kawy. Jednak dla chcącego nic trudnego i taka sytuacja może mieć też swoje plusy. Sekretem smacznej kawy są świeżo mielone ziarna. Jeśli wykonanym tę czynność tuż przed przygotowaniem napoju mamy gwarancję, że uzyskany efekt da nam pełnie smakowych walorów. Młynki do kawy, to nieskomplikowane urządzenia, które w połączeniu z kawiarką dają napar niczym z dobrej kawiarni. Możemy zdecydować się zarówno na urządzenia elektryczne, jak i młynki do kawy ręczne. Wszystko zależy on naszych indywidualnych preferencji. Z takim zestawem mamy gwarancję, że za każdym razem uzyskamy idealną kawę.

Parzenie kawy w kawiarce - w czym tkwi sukces?

Do przygotowania kawy w kawiarce potrzebujemy odpowiedniego urządzenia, które będzie przede wszystkim dedykowane do typu kuchenki, którą posiadamy w swoim domu. W sklepach znajdziemy zarówno kawiarki do indukcji, jak i do kuchenek gazowych. Nie ma więc ograniczeń w korzystaniu z tego sposobu parzenia kawy.

Kawiarki mają też oznaczenia odnośnie ilości naparu, który możemy w nich przygotować. W ten sposób nie marnujemy kawy i przygotowujemy dokładnie taką ilość napoju, jaką potrzebujemy. Do sitka wsypujemy zmielone ziarno, po czym czekamy, aż kawa zacznie wypływać. Smak naparu będzie oczywiście zależał od jakości i stopnia palenia ziaren, których użyjemy. Na smak ma też wpływ samo ich przygotowanie przed użyciem. Drobne mielenie nada napojowi inny smak niż gdy użyjemy grubszą gramaturę kawy. Odrobina wiedzy w tym zakresie oraz metoda prób i błędów pozwoli nam uzyskać optymalny rezultat. 

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Swiony.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.