Wiadomości z Świętochłowic

Fosforany spożywcze

  • Dodano: 2018-03-01 16:45

Fosforany spożywcze to szeroka gama różnych rodzajów fosforanów. Jako, ze wiele z nich występuje w żywności, którą spożywamy na co dzień, warto przyjrzeć się kilku z nich.

Fosforan sodu

W podstawowym pojęciu  nieorganiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu fosforowego. Białe kryształy dobrze rozpuszczalne w wodzie. Służy do strącania fosforanów innych metali, produkcji środków chemicznych do zmiękczania wody, regulator kwasowości (E339) oraz jako substancja wzbogacająca żywność w fosfor. Pełni rolę emulgatorów, przeciwutleniaczy, stabilizatorów i regulatorów kwasowości. Znaleźć go można w wielu produktach: napojach typu cola, serach, wędlinach, mieszankach deserowych w proszku, pierogach, makaronach, lodach, konserwach. Nadmiar fosforanu sodu może niekorzystnie wpływać na zęby i doprowadzić do utraty wapnia z kości. Ponadto może również  przyczynić się do uszkodzenia nerek i zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Fosforan sodu należy także przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchych i przewiewnych pomieszczeniach w warunkach zabezpieczających jakość produktu.

Fosforan potasu

Swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim w diecie osób uprawiających aktywność fizyczną. Trening siłowy często prowadzi do nadprodukcji kwasu mlekowego, jego zatrzymania w mięśniach oraz wielu innych reakcji. Co w rezultacie stanowi przeszkodę w osiąganiu zamierzonych wyników Dziś w sporcie wyczynowym fosforan potasu wykorzystywany jest do opóźniania zmęczenia, a najlepsi zawodnicy przyjmują go świadomie w celu poprawy wydolności, co przekłada się równocześnie na jakość osiąganych przez nich wyników. Fosforan potasu spełnia świetnie swoją rolę w dyscyplinach, w których mięśnie wykonują intensywną pracę przez co najmniej 30 minut bez dłuższych przerw. Warto pamiętać, że jak każdy dodatek do żywności nie może być spożywany w nadmiarze. Fosforan potasu jest świetnym rozwiązaniem w pomocy przy treningach, jednakże nie może być stosowany za często i w nadmiernych ilościach.

Fosforan magnezu

Magnez wpływa na przebieg procesów nerwowych, wspomaga funkcjonowanie mózgu, usprawnia przesyłanie impulsów nerwowych, wspiera pracę serca. Jego obecnoś jest również istotna z punktu widzenia funkcjonowania tkanki mięśniowej, odpowiadając za jakość jej kurczliwości. Fosfor pełni role budulcową kości i zębów, wpływa na usprawnienie procesów energetycznych oraz syntezę fosfokreatyny. Fosforan magnezu wchodzi w skład preparatów mineralnych, witaminowo-mineralnych i okołotreningowych. Można wywnioskować, że fosforan magnezu także przyczynia się do rezultatów uzyskiwanych w wyniku treningów siłowych. Podczas aktywności fizycznych oprócz samych wykonywania ćwiczeń ważna jest także dieta, a w przypadku chęci jeszcze większego poprawienia wyników można sięgnąć po dodatkowe zastosowania, jakim może myć fosforan spożywczy magnezu. Fosforany spożywcze w zależności od ich odmian mogą być sprzyjające lub szkodzące. Wszystko zależy także od umiaru.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Swiony.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.