Fosforany spożywcze to szeroka gama różnych rodzajów fosforanów. Jako, ze wiele z nich występuje w żywności, którą spożywamy na co dzień, warto przyjrzeć się kilku z nich.
Fosforan sodu
W podstawowym pojęciu nieorganiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu fosforowego. Białe kryształy dobrze rozpuszczalne w wodzie. Służy do strącania fosforanów innych metali, produkcji środków chemicznych do zmiękczania wody, regulator kwasowości (E339) oraz jako substancja wzbogacająca żywność w fosfor. Pełni rolę emulgatorów, przeciwutleniaczy, stabilizatorów i regulatorów kwasowości. Znaleźć go można w wielu produktach: napojach typu cola, serach, wędlinach, mieszankach deserowych w proszku, pierogach, makaronach, lodach, konserwach. Nadmiar fosforanu sodu może niekorzystnie wpływać na zęby i doprowadzić do utraty wapnia z kości. Ponadto może również przyczynić się do uszkodzenia nerek i zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Fosforan sodu należy także przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchych i przewiewnych pomieszczeniach w warunkach zabezpieczających jakość produktu.
Fosforan potasu
Swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim w diecie osób uprawiających aktywność fizyczną. Trening siłowy często prowadzi do nadprodukcji kwasu mlekowego, jego zatrzymania w mięśniach oraz wielu innych reakcji. Co w rezultacie stanowi przeszkodę w osiąganiu zamierzonych wyników Dziś w sporcie wyczynowym fosforan potasu wykorzystywany jest do opóźniania zmęczenia, a najlepsi zawodnicy przyjmują go świadomie w celu poprawy wydolności, co przekłada się równocześnie na jakość osiąganych przez nich wyników. Fosforan potasu spełnia świetnie swoją rolę w dyscyplinach, w których mięśnie wykonują intensywną pracę przez co najmniej 30 minut bez dłuższych przerw. Warto pamiętać, że jak każdy dodatek do żywności nie może być spożywany w nadmiarze. Fosforan potasu jest świetnym rozwiązaniem w pomocy przy treningach, jednakże nie może być stosowany za często i w nadmiernych ilościach.
Fosforan magnezu
Magnez wpływa na przebieg procesów nerwowych, wspomaga funkcjonowanie mózgu, usprawnia przesyłanie impulsów nerwowych, wspiera pracę serca. Jego obecnoś jest również istotna z punktu widzenia funkcjonowania tkanki mięśniowej, odpowiadając za jakość jej kurczliwości. Fosfor pełni role budulcową kości i zębów, wpływa na usprawnienie procesów energetycznych oraz syntezę fosfokreatyny. Fosforan magnezu wchodzi w skład preparatów mineralnych, witaminowo-mineralnych i okołotreningowych. Można wywnioskować, że fosforan magnezu także przyczynia się do rezultatów uzyskiwanych w wyniku treningów siłowych. Podczas aktywności fizycznych oprócz samych wykonywania ćwiczeń ważna jest także dieta, a w przypadku chęci jeszcze większego poprawienia wyników można sięgnąć po dodatkowe zastosowania, jakim może myć fosforan spożywczy magnezu. Fosforany spożywcze w zależności od ich odmian mogą być sprzyjające lub szkodzące. Wszystko zależy także od umiaru.