Wiadomości z Świętochłowic

Jaki rodzaj wózka kelnerskiego wybrać?

  • Dodano: 2019-09-04 07:00, aktualizacja: 2019-09-04 07:12

Stoisz przed zadaniem zakupienia wózka kelnerskiego? Z bogatej oferty producentów wyposażenia sklepów i gastronomii możesz wybrać różne modele, które najlepiej wpiszą się w Twoje oczekiwania. Kieruj się nie tylko ceną, ale też jakością wykonania, liczbą półek czy stabilnością. Najważniejsze jest dopasowanie wózka kelnerskiego do sposobu obsługi, jaki panuje w restauracji oraz liczby obsługiwanych gości.

Wózki kelnerskie są dostępne w wielu wariantach. Jedne idealnie sprawdzą się na zapleczu, jako miejsce segregowania naczyń, przygotowywania dań do wydania. Inne, ze względu na swoje dodatkowe wyposażenie oraz wygląd będą w stanie sprostać bardziej wymagającym zadaniom, tj. serwowaniu potraw na sali czy przyrządzaniu potraw, drinków na oczach gości. Bez względu jednak na to, w jakim celu potrzebujesz kupić wózki kelnerskie, zwracaj uwagę na jakość ich wykonania oraz rozmiar. Zbyt duży może sprawić, że pchanie wypełnionego brudnymi naczyniami mebla na kółkach będzie bardzo uciążliwe. Inną przeszkodą mogą okazać się zbyt wąskie drzwi czy progi. Według wielu restauratorów najbardziej wygodne są wózki kelnerskie 3- półkowe.

Klasyczny wózek kelnerski z trzema półkami stosowany w wielu lokalach gastronomicznych. Zdjęcie pochodzi ze strony: https://sklep.technica.pl/wozki-kelnerskie.

Wózek kelnerski plastikowy czy ze stali?

Plastik jest mniej wytrzymały od stali, co w przypadku wózków kelnerskich może skutkować częstymi uszkodzeniami. Narażone na intensywną eksploatację wózki kelnerskie plastikowe mogą szybciej pękać czy przebarwiać się. Gorzej amortyzują wstrząsy, a więc ryzyko stłuczenia zastawy stołowej znacznie wzrasta. Ich wadą jest również mniejszy udźwig, a także mało elegancki wygląd. Jeżeli jednak szukasz wyposażenia taniego, o dobrym stosunku ceny do jakości, który stanie się głównie wyposażeniem kuchni lub stołówki czy szkolnej jadalni, możesz postawić na wózek kelnerski plastikowy. 

Do hotelu czy restauracji zdecydowanie polecamy wózki kelnerskie ze stali nierdzewnej. Choć są cięższe od plastikowych, to ich obsługa pozostaje łatwiejsza i bardziej przyjemna. Solidna stal jest odporna na korozję i uszkodzenia mechaniczne, nie traci swoich właściwości nawet pod wpływem częstego kontaktu z wodą i środkami dezynfekującymi.

W tej kategorii dostępne są:

  • wózki kelnerskie 3-półkowe, 

  • wózki kelnerskie 2-półkowe.

Większe (wyższe) konstrukcje, choć mogłyby pomieścić więcej talerzy, byłyby też bardziej chybotliwe i mniej stabilne. Dlatego lepiej zastąpić je kilkoma mniejszymi modelami.

Wózki kelnerskie do serwowania dań

W hotelach, w których goście mogą zamawiać posiłki do pokojów, wózki kelnerskie są niezastąpione. Podobnie jest w przypadku eleganckich restauracji, które preferują angielski styl obsługi. Jeżeli zatem, wózek kelnerski ma wyjechać poza teren kuchni i być widocznym elementem wyposażenia obiektu, zwór uwagę nie tylko na jego walory praktyczne, ale też estetyczne. W tej roli najlepiej sprawdzą się wózki kelnerskie ze stali nierdzewnej, ponieważ:

  • charakteryzują się minimalistyczną, elegancką konstrukcją,

  • zapewniają wysoką stabilność podczas transportowania i serwowania dań,

  • zmieszczą swobodnie dwie lub trzy zastawy stołowe dla gości,

  • są wyposażone w wygodne rączki, które ułatwiają nawigowanie i prowadzenie mebla na kółkach,

  • mają kółka skrętne, dzięki którym łatwiej jest pokonywać progi.

Wózki kelnerskie ze stali nierdzewnej możesz dowolnie doposażyć. Podobnie, jak wózki kelnerskie plastikowe są one kompatybilne z pojemnikami na odpadki i na sztućce oraz innymi akcesoriami ułatwiającymi obsługę.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Swiony.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.