Wiadomości z Świętochłowic

Pochodzenie lecytyny i jej właściwości

  • Dodano: 2018-07-02 14:45, aktualizacja: 2023-09-19 08:59

Lecytyna to substancja, która używany jest zarówno w przemyśle jakich produktach spożywczych. Jej główną zaletą jest fakt, że pozyskiwana jest z licznych źródeł a używana w tak licznych gałęziach produkcyjnych. Poznaj pochodzenie i właściwości lecytyny.
 

Sposoby pozyskania
Po raz pierwszy lecytyna została wykryta w ekstrakcie z żółtek jaj kurzych. W miarę upływu czasu pozyskiwana została również z rzepaku, słoneczników, ziaren soi także ryb. W tym miejscu należy jednak zaznaczyć, że ze zwierząt lecytyny nie produkuje się ze względu na wysokie koszty produkcji. W jej produkcji wykorzystuje się acetonu i etanolu. W początkowej fazie wykorzystuje się niską rozpuszczalność substancji w acetonie, by następnie uzyskany ekstrakt oddać działaniu etanolu. Wynikiem takiej metody produkcyjnej jest uzyskanie lecytyny o wysokiej czystości. Należy również pamiętać, że około 30% składu tej substancji stanowią oleje. Dokładne proporcje w dużej mierze zależą od rośliny, z której lecytyna została pozyskana. Aktualnie uznaje się, że substancja rzepakowa jest najzdrowsza.
 

Znaczenie biologiczne w organizmach żywych
Lecytyna jest składnikiem każdej komórki ciała zarówno człowieka, jak i organizmów zwierzęcych. Wynika to głównie z faktu, że jest składnikiem błon komórkowych. Szczególnie doceniana jest za udział w przemianie materii, ochronę osłonki mielinowej oraz ściany żołądka, jak również reguluje gospodarkę cholesterolem. Lecytyna jest szczególnie polecana osobom przyjmujące silne leki, gdyż chroni wątrobę i pomaga w jej regeneracji. Jej głównym zadaniem jest również detoksykacja oraz znaczne ograniczenie szkodliwego działania negatywnych substancji. Lecytyna pomaga również w zapobieganiu gromadzenia tłuszczu w wątrobie oraz skutecznie zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Doceniana jest również przy leczeniu potencji. Komórki lecytyna obecne są bowiem w płynie nasiennym. Aktualne badania dowodzą, że regularne przyjmowanie tego suplementów wpływa na liczbę i ruchliwość plemników.
 

Udział lecytyny w proces pamięciowych i pracy serca
Z tym również szerokie zastosowanie w przypadku wspomaganie koncentracji, a także uczestniczy w procesach metabolizmu tłuszczy, co ma pozytywny wpływ na pracę serca i układu krwionośnego. W pierwszym przypadku jej głównym zadaniem jest zwiększenie możliwości zapamiętania oraz zdolności myślowej. Z tego powodu przyjmowanie lecytyny jest szczególnie polecane osobom pracującym umysłowo, a także studentom podczas przygotowań do egzaminu. Stosowana jest również jako suplement diety dla osób w podeszłym wieku, których kondycja umysłowa może ulec osłabieniu. Na stronie  http://oqema.pl/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack znajdziesz bogatą ofertę lecytyny sojowej, rzepakowej i słonecznikowej. Stosowanie jej jest również polecane osobom prowadzące wystąpienia publiczne. Jeżeli zaś chodzi o wpływ lecytyny na pracę serca i układu krwionośnego to jej głównym działaniem jest rozbijanie cząsteczek tłuszczowych na niewielkie fragmenty. Pozwala to na zapobieganie rozwojowi miażdżycy czy zakrzepów dzięki wspomaganiu usuwania nadmiernej ilości cholesterolu z organizmu.
 


Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Swiony.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.