Wiadomości z Świętochłowic

Co z żużlem? Jest oświadczenie

• Dodano: 2018-03-20 23:30

Dyskusje na temat przyszłości czarnego sportu w Świętochłowicach trwają do dawna. Politycy obiecują, mieszkańcy krytykują, a sportowcy… wiedzą swoje. Trzeba cierpliwości, mówią.

Nie ustaje krytyka pod adresem prezydenta, że na obietnicach się skończyło. Przetargu dalej nie ma, środków finansowych także nie. Opinii odnośnie powodów zastoju (pamiętajmy, że żużel wrócił na Skałkę już kilka lat temu) jest wiele, a przeważa ta o walce politycznej na szczeblach władzy samorządowej.

Atmosfera gęstnieje tym bardziej, że zbliżają się wybory. Młodzieżowe Stowarzyszenie Śląsk Świętochłowice, (Speedway Śląsk Świętochłowice), wystosowało niedawno oświadczenie w sprawie przyszłości żużla.

Fani, Kibice, Przyjaciele Żużla.

W związku z pojawiającymi się w ostatnim czasie informacjami na temat przyszłości żużla w Świętochłowicach pragniemy wydać krótkie oświadczenie w tej sprawie.

Przez ostatnie lata spora grupa osób kochających żużel robiła i robi wszystko, aby ten sport mógł powrócić w wydaniu ligowym do Świętochłowic. Wiele w tej sprawie udało się już osiągnąć, jednak w ostatnim czasie wszystko to próbuje się storpedować mówiąc i pisząc nieprawdziwe informacje.

Siłą powrotu żużla do miasta są kibice, którzy dali impuls do działania biorąc sprawy w swoje ręce, jednak, aby móc dalej iść drogą powrotu "czarnego sportu" do Świętochłowic potrzebne jest wsparcie innych, którzy decydują o rozwoju miasta.

Takie wsparcie otrzymaliśmy od Prezydenta Miasta, który popiera działania kibiców i działaczy żużlowych. Głęboko wierzymy, że kolejny przetarg będzie ostatnim.

Niestety nikt z nas na procedurę przetargową nie może mieć wpływu, stąd też pozostaje nam cierpliwie czekać.
Klub niezmiennie szkoli i startuje w rozgrywkach. Obecnie w klubie w którym skupione są dwie sekcje żużlowa i speedrowerowa swoje pasje realizuje prawie 40-tu zawodników oraz jedna zawodniczka.

Jest nam przykro, że znajdują się osoby, które próbują niweczyć to wszystko, co zostało do tej pory osiągnięte przez ten zasłużony dla żużla klub pracą rąk wielu społeczników, którzy nie szczędzili swojego czasu i swojej energii.

W związku z powyższym zwracamy się z prośbą, aby nie podawać nieprawdziwych informacji dotyczących przyszłości żużla w Świętochłowicach.

Jedyną szansą powrotu motocykli żużlowych na "Skałkę" są cykliczne rozgrywki, a więc start w lidze. Szkolenie dzieci i młodzieży jest bardzo ważnym elementem, a nie końcowym celem.

Jako Zarząd w każdej chwili jesteśmy do Waszej dyspozycji i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy mogli już niedługo oglądać wyścigi żużlowe na odrestaurowanym stadionie.

Zarząd MS "Śląsk"

Komentarze (52)    dodaj »

• gość

Za dużo w tym prywaty zarządu

• Wilk

Na spotkaniu pęknie bańka mydlana o "dobrym" zarządzie

• Od 5 lat mieszkaniec Swion

Trochę przykro czta się te opinie.Szkoda, bo w końcu Świętochłowice miałyby coś co ję pozytywnie wyróżnia w aglomeracji.Przecież była by to naprawdę rewelacyjna promocja Miasta.

• kibic

Ale co masz na myśli? stadion czy zużel? Bo żużel mógłby tu być nawet za pół roku jakby się spiąć. Mógł już być dawno. Sa ludzie, jest sprzęt, są kibice. Mądry gospodarz szuka takich rozwiązań, które pozwalają działać już, żeby nie trzeba było trzymac w emocji ludzi. Zły gospodarz przeciąga wszystko w nieskończonośc i próbuje ludziom wmówić że aby był żużel to musi być stadion za kilkadziesiąt baniek. A to wierutna bzdura!

• Jacek

Ty na głowę upadłeś? Ten motory mają po bytomskiej jeździć?

• TW bolek i. Lolo

Żużel jest potrzebny temu miastu jak świni siodło. Cały świat już zapomniał o tym śmiesznym ściganiu i jedynie w tym śmiesznym Kraju utrzymuje się ten sentyment. Głupie PRowskie zapędy typu, klasa chińskiego, żużel, basen jedyny taki w galaktyce. Stadion powinni zaorac koparki do poziomu zero i wybudować skromny stasionik z bieżnią i trybuną po jednej stronie. Znalazłby się jeszcze dodatkowy plac na np. Parking itp. Nie mam nic do sympatyków żużla. Ale takie [...]y są kosztowne. Jedzie sobie do Rybnika albo Częstochowy.

• Tj

Pewnie jestes zwolennikiem piłki kopanej,co janusz :D

• antyPO

Ależ jeździmy! Nie tylko do Rybnika i Częstochowy, ale i do Wrocławia, Leszna, Warszawy, Torunia a nawet Gdańska. Oczywiście za własne pieniądze. Źle napisałem, kibice ze Świętochłowic jeżdżą, bo ja najdalej byłem tylko w Lesznie. Natomiast w pewnym sensie rozumiem (chociaż z Twoją oceną żużla się nie zgadzam) Twój emocjonalny wpis. Także nie chcę tego (nie jestem żebrakiem, ani naciągaczem), aby za moje hobby (oglądanie na żywo żużla), był zmuszony płacić ktoś inny. A przecież do tego sprowadzają się "mocarstwowe" plany budowania świętochłowickiego, profesjonalnego żużla na kredyt. Świętą rację mają w swoich komentarzach "ktosik" i "leopold". Tak jak pisze "ktosik", zacznijmy od małego i budujmy "krok po kroku" na solidnych (ekonomicznych i sportowych) podstawach. I tak jak pisze "leopold": jeśli ktoś chce mieć "wypasiony" stadion i profesjonalną drużynę, to niech najpierw pokaże przejrzysty i wiarygodny "biznes-plan". A przede wszystkim, niech uczciwie powie ile w ciągu roku (i przez ile lat) statystyczny mieszkaniec Świętochłowic będzie dopłacał do tego "luksusu".

• Macgyver

Chłopaki nie podniecajcie się tak! Będzie kasa będzie żużel nie będzie kasy żużla też nie będzie! Stadion stadionem ale po tym wszystkim trzeba mieć kasę że by to utrzymać! Najbiedniej z 15 baniek na rok.Jak was stać na to to do dzieła! Miasto jest w ruinie a w kasie więcej wydatków niż wpływów pomyślcie logicznie.

• POdły z natury

Ja też kiedyś jeździłem. Mam rodzinę w Pile i oglądałem tam imprezy klasy światowej i rozgrywki ligowee tamtejszej drużyny najwyższych lotów. Cała żużlowa śmietanka. Ale tam była kasa. Tamta szkółka wypuściła same gwiazdy. Dobrucki, Hampel, miskowiak, gapinski, okoniewski i wielu innych. Nie czarujący się. U nas nigdy, jeśli żużel wróci tak nie będzie. Co to za promocja jeśli więcej się wydaje niż zyskuje. Obejrzymy się na świat. Kilka państw bawi się w ten sport. Na rozgrywki ligowe w dani, Szwecji, Czechach przychodzą tylko przyjaciele i rodzina. W Anglii też wygląda to nie najlepiej. O innych egzotycznych ligach nie ma co wspominać. To sport który porostu ginie. Szkoda, ale takie są fakty.

• Uczciwy Mieszkaniec

Do nich to nie dociera ci co cisną ten temat to burżuje, mają domy, majątki w czterech literach mają przeciętnych zjadaczy chleba co harują całe życie, uczciwie płacą podatki, czynsze i za ten stadion wnet im dachy na głowy spadną.Kasta pajacy !

• uczciwszy

jeszcze jest parę krajow gdzie dają po równo bier chopie manatki i żyj w tym zatraconym raju albo bier się do roboty to zbudujesz chałupę o mocniejszym dachu , nie kazdy z domem to zlodziej

• Halo

TYLKO ZUZEL! Trzeba się edukować, 30 krajów na całego idzie. Największy sport. Flaki to trzeba jeść a nie kopac po ziemi. Pozdro.

• wkurzona

a ciebie wyslac w kosmos

• kibic

Podobno w poniedziałek jest jakieś spotkanie w klubie żużlowym, będą nowe slajdy i nowe slogany! A tu zarząd jest do zmiany!!!

• fotograf

Sprawa jest prosta, przejrzeć zdjęcia z prac na stadionie i na ich podstawie wybrać nowe władze, na nich jest cała prawda zobaczycie ludzi pracujących w pocie czoła z łopatami i takich co to tylko pozują do zdjęć.

• Dawid K.

żużel to fajny sport i historia naszego miasta ale w obecnej sytuacji miasta nie stać na tak drogi sport

• pytający

czy to prawda że prezes tego klubu ma na skałce zarejstrowaną swoją firmę przewozową?

• ktosik

Żużel to jeden z tych czynników, który zdecyduje w Świonach o wyniku wyborów. Chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości. Śmieszy mnie bardzo postawa zarządu klubu (nie kibiców i nie członków klubu ale tylko i wyłącznie zarządu). Ponieważ ten cały konflikt został wywołany właśnie przez nich. Co jakiś czas ten zarząd wysyła do kibiców impulsy że jacyś źli ludzie z powodów politycznych chcą im zabrać żużel, a jednocześnie cały ten zarząd jest CAŁKOWICIE POLITYCZNY a prezydent który mami ich obietnicami jest POLITYKIEM, tak jak i dyrektor OSIR jest POLITYKIEM !!! Jak może prezes zarządu publicznie mizdrzyć się w pismach do prezydenta i to na pół roku przed wyborami - toż to nic innego przecież jak zwykła polityka. Jak może w zarządzie być kobieta która jest także w zarządzie miejskiego koła jednej z partii i co 4 lata startuje w wyborach? Czy kibice naprawdę tego nie widzą? Nie są w stanie załapać o co chodzi? Dlaczego na stadionie OSIR rezyduje firma logistyczna prezesa zarządu klubu i parkują tam ciężarówki opisane jego nazwiskiem? Co to jest - darmowy parking? Pamiętacie jak było z drukowaniem odzieży z klubowym logo? Pamiętacie kto to wszystko miał w rękach? Czy teraz czujecie już o co gra się toczy? Niestety ze sportem kwalifikowanym to już tak jest, że emocje i nastroje kibiców są często wykorzystywane przez polityków, różnych prezydentów, prezesów itp. Od czasu klubu tęcza i Ryśka Ochóckiego niewiele się w tej kwestii zmieniło, szczególnie w takich zapomnianych miastach jak nasze. Żużel mógłby być, czemu nie - ale najpierw sport, potem perspektywy a potem budujemy stadiony. Najlepsze sportowe kluby świata zaczynały na klepiskach. Przypomnijcie sobie jak kiedyś było na hasioku. Czy tam był stadion za 30 baniek? Nie! ale za to była drużyna, i byli zapaleńcy dzięki którym to wszystko hulało. Były emocje i atmosfera i to wszystkim wystarczyło. Gdyby naprawdę zarządowi i prezydentowi zależało na powrocie żużla, to już od 3 lat ten żużel by tu był. Można było zaprogramować remont etapami, po trochu, co rok jakaś część zamiast wydawać miliony na muzea i inne[...]erele z których nie ma żadnego pożytku poza tym że się je mija codziennie a miasto musi je utrzymywać. Także drodzy kibice - zastanówcie się, i nie dajcie się wpu[...] w maliny. Zmieńcie ten zarząd i sami weźcie sprawy we własne ręce. Zobaczycie że wtedy wszystko się da.

• Smutne

Jedna rzecz mnie zbulwersowala jak poszedłem pierwszy raz z córką po reaktywacji,dlaczego trybuny pozostały cale zapuszczone jak jeden wielki hasiok?Juz daruje sobie krzeselka ktore sa do wyrzutu ale zeby miedzy nogami paletaly sie smieci wraz z szklem w postacie reztek butelek?