Z polskich sieci handlowych wycofywane są partie Złotych Jajek z Gozdowa. Na skorupkach znaleziono chorobotwórcze pałeczki Salmonella Enteritidis. Kupiłeś te jajka? Nie jedz ich, szczególnie na surowo!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed zakupem i spożywaniem jajek jednego z polskich producentów. Chodzi o Fermę Złote Jajko z Gozdowa. Państwowa Inspekcja Sanitarna odkryła obecność bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.
Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901
GIS – zalecenia dla konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by nie należy spożywać skażonych jaj, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Spółka Akcyjna „EUROCASH”, w której pobrano próbkę produktu uruchomiła już procedurę wycofania produktu z sieci handlowych. Komunikat o konieczności wycofania towaru z wadliwej partii został przekazany również klientom.
Kilka dni temu, GIS informował o zanieczyszczeniu francuskich serów drobnoustrojami z gatunku E. coli.