19 listopada 2019 r. klasa chińska 2a wraz z nauczycielem dr Katarzyną Bańka-Orłowską wybrała się do tradycyjnej chińskiej restauracji "Kuchnia Chińska" w Sosnowcu.
Uczniowie mogli skosztować m.in. bułeczek z nadzieniem, gotowanych na parze, serwowanych w przepięknych bambusowych pojemniczkach; smażonych bułeczek z nadzieniem z odrobiną czarnego sezamu; kurczaka Gulu w sosie miodowo-pomidorowym; kluseczek ryżowych z krewetkami, gotowanych na parze, podawanych na bambusowych podstawkach, smażonego makaronu z wołowiną, kurczaka w cieście na chrupko i wiele innych ciekawych chińskich specjałów.
Dla odważnych pojawiły się również ostrzejsze pozycje z menu, np. kurczak Gong Bao serwowany z papryką i orzeszkami ziemnymi. Ale największym wyzwaniem okazał się rosół z pędami bambusa i grzybami mun, przy którym niejeden uczeń zmierzył się ze swoją tolerancją w jedzeniu ostrych dań. Uczniowie spróbowali swoich sił w smakowaniu specjałów kuchni chińskiej jedząc je, oczywiście, pałeczkami.
Czas spędzony w chińskiej restauracji był także doskonałą okazją do zapoznania się z tajnikami chińskich kulinariów oraz sposobami przyrządzania chińskich specjałów.