Warniki i zaparzacze - czym kierować się podczas wyboru odpowiedniego produktu?
Warniki i zaparzacze to elementy obowiązkowe w każdej firmie cateringowej, ale również w wielu lokalach gastronomicznych. Bardzo często słowo "warniki" i "zaparzacze" są traktowane jako synonimy, jednak warto wiedzieć o tym, że są to dwa zupełnie różne produkty, które mają inne zastosowania. Warniki służą po prostu do gotowania lub tylko podgrzewania wody, która jest następnie używana do przygotowania kawy lub herbaty. Zaparzacze natomiast używa się do zaparzania kawy, herbaty lub innych płynów tego typu. W swoim lokalu gastronomicznym warto posiadać zarówno jedno, jak i drugie urządzenie, gdyż nigdy nie wiadomo kiedy tak naprawdę nam się ono przyda. Warniki i zaparzacze to urządzenia, które najczęściej wykonywane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest to surowiec, który charakteryzuje się naprawdę wieloma zaletami. Po pierwsze, co najważniejsze, jest odporny na korozję, czyli stopniowy proces niszczenia materiału. Nie straszna mu woda, wilgoć, a także wysoka i niska temperatura. Po drugie, stal nierdzewna jest także odporna na urazy mechaniczne, jak uderzenia, obicia i stłuczenia, które mogą pojawiać się podczas codziennej eksploatacji. Po trzecie, ten materiał naprawdę łatwo utrzymać w czystości, co wpływa pozytywnie na jakość i efektywność pracy.
Zaparzacze do kawy i herbaty - profesjonalne zaparzacze stołowe
Ten fragment artykuły postanowiliśmy poświęcić zaparzaczom do kawy i herbaty, gdyż są to urządzenia niezastąpione i od lat wykorzystywane w profesjonalnej gastronomii. Zaparzacze do kawy i herbaty pozwalają na przygotowanie idealnego, aromatycznego płynu, który zachwyca swoim smakiem. Świetnie sprawdzą się także podczas przygotowywania wywarów ziołowych, które mają właściwości zdrowotne i coraz częściej są wybierane przez gości. Tego typu urządzenia świetnie sprawdzą się nie tylko w firmach cateringowych, ale także w restauracjach, hotelach, barach, a także na imprezach okolicznościowych - również tych, które odbywają się na świeżym powietrzu. Urządzenia są dostępne w formie zaparzaczy o różnej pojemności, aby każdy mógł znaleźć dla siebie produkt idealny, który spełni wszystkie jego oczekiwania. Zaparzacze do kawy i herbaty najczęściej mają postać dzbanka, jednak spotykamy się także z tymi produktami w wersji szklanego naczynia, a także produktu wykonanego ze stali nierdzewnej.
Warniki do wody nastolne - gotowanie i podgrzewanie wody
Produktem, który również zasługuje na uwagę, są warniki do wody nastolne. Tak, jak już dowiedzieliście się ze wcześniejszego fragmentu tego artykułu, zadaniem warników jest podgrzewania, a tak gotowanie wody, którą następnie możemy wykorzystać do przygotowania kawy, herbaty lub innych napojów. Warniki do wody nastolne są skonstruowane w taki sposób, że umieszcza się jej bezpośrednio na blacie lub stole. Takie rozwiązanie jest najlepsze dla naszych gości, gdyż pozwala na bezpieczna samoobsługę. Warniki do wody nastolne, podobnie jak zaparzacze do kawy i herbaty, również dostępne są w wielu różnych pojemnościach, dzięki czemu z łatwością dostosujemy produkt do potrzeb swoich oraz klientów. Pamiętajmy o tym, że decydując się na zakup jakiegokolwiek urządzenia czy sprzętu gastronomicznego, weźmy pod uwagę przede wszystkim jego parametry, a także wykonanie i zastosowane surowce. Inwestycja w sprzęt tego typu jest na lata, dlatego wybierzmy produkt, który posłuży nam przez długi czas.