Wiadomości z Świętochłowic

Czy B. Karcz przyłączy się do akcji zbierania podpisów ws. referendum? Jest oświadczenie

• Dodano: 2020-03-06 15:45

Wciąż trwa zbiórka podpisów poparcia dla zorganizowania w Świętochłowicach referendum w sprawie odwołania Daniela Begera z funkcji prezydenta miasta. Grupa inicjatywna, która na zebranie 3700 podpisów ma czas jeszcze tylko do połowy marca, wystosowała niedawno apel w mediach społecznościowych, aby do akcji przyłączyło się kilka osób, w tym między innymi były wiceprezydent miasta, a obecnie radny i lider opozycyjnego klubu Razem dla Świętochłowic - Bartosz Karcz.

Nagranie pojawiło się na należącym wcześniej do Urzędu Miasta profilu facebookowym, noszącym obecnie nazwę "Świętochłowice referendum":

Zbieramy podpisy pod referendum w sprawie odwołania Daniela Begera przed upływem kadencji. Nie jesteśmy związane z żadną partią. Od półtora miesiąca spotykamy się z ciepłym poparciem ze strony naszych mieszkańców, którzy podczas rozmów wskazują, żeby oprócz nas zbierały również inne osoby, dlatego prosimy panią Sonię Kwaśny, pana Bartosza Karcza, pana Dawida Kostempskiego oraz pana Rafała Świerka o włączenie się w zbieranie podpisów z nami – brzmi apel grupy inicjującej referendum.

Stowarzyszenie Razem dla Świętochłowic jeszcze nie podjęło decyzji w sprawie zbiórki podpisów, ale zaangażuje się w akcję napędzania frekwencji

O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy Bartosza Karcza, przewodniczącego stowarzyszenia Razem dla Świętochłowic, który w poprzedniej kadencji piastował urząd wiceprezydenta miasta u boku Dawida Kostempskiego.

Odnosząc się do apelu grupy referendalnej muszę wyjaśnić, że Stowarzyszenie Razem dla Świętochłowic jeszcze nie podjęło oficjalnej decyzji o poparciu, lub braku poparcia inicjatywy referendalnej w sprawie odwołania Daniela Begera z funkcji Prezydenta Miasta. To musi być demokratyczna decyzja większości członków naszego stowarzyszenia podjęta na walnym zebraniu. Zbieranie podpisów mieszkańców pod wnioskiem o przeprowadzenie referendum przez grupę jego inicjatorek  jest dla nas swoistym testem i badaniem opinii społecznej mieszkańców Świętochłowic. Wiemy, że Prezydent Daniel Beger jest obecnie źle oceniany przez mieszkańców, co jednak nie znaczy, że mieszkańcy nie pozwoliliby Danielowi Begerowi piastować tej funkcji do końca obecnej kadencji - tłumaczy w oświadczeniu Bartosz Karcz.

Stowarzyszenie nie podjęło zatem ostatecznej decyzji, czy aktywnie włączyć się w akcję zbierania podpisów, ale jak tłumaczy radny Karcz, jeżeli referendum zostanie faktycznie zorganizowane, członkowie Razem dla Świętochłowic zaangażują się w napędzanie frekwencji:

Jeżeli inicjatorom referendum i im sympatykom uda się zebrać potrzebne podpisy to będzie to dla mnie wyraźny sygnał, że nadszedł ten czas, w którym wszyscy mieszkańcy powinni się wypowiedzieć w powszechnym głosowaniu i poddać Daniela Begera demokratycznemu osądowi. Wówczas z pewnością włączymy się w kampanię frekwencyjną zachęcającą do udziału w referendum wszystkich mieszkańców. I tych krytycznie nastawionych do obecnego prezydenta, jak i tych niepodzielających tej opinii - wyjaśnia radny.

W mediach, również tych społecznościowych, a także podczas sesji Rady Miasta Bartosz Karcz regularnie podkreśla, że nie zgadza się ze sposobem zarządzania miastem, jaki realizuje Daniel Beger. Również w swoim oświadczeniu radny negatywnie ocenia prezydenta:

Ocena wszystkich poczynań Daniela Begera niechybnie nastąpi. Kwestia tylko czy będzie to już za ok. dwóch miesięcy czy dopiero w wyborach za 3 lata. W mojej ocenie ostatnie 1,5 roku Daniela Begera to jednak pasmo porażek i wielu błędnych decyzji takich jak rezygnacja z 25 mln zł dotacji z Unii Europejskiej na przebudowę układu komunikacyjnego tzw Mijanki czy nieustane podgrzewanie politycznego sporu i atakowanie opozycji w Radzie Miejskiej - tłumaczy radny Bartosz Karcz - Osobiście uważam, że miasto potrzebuje spokoju i pracy na rzecz dobrej przyszłości jego mieszkańców. Ostatnie 1,5 roku to stagnacja, która pogłębia przepaść, która dzieli nas od sąsiadów. Szczególnie od dobrze zarządzanego Chorzowa. Bardzo potrzebna jest zgoda i wzajemny szacunek. Do tego jednak potrzeba woli wszystkich stron politycznego sporu w świętochłowickiej polityce - dodaje.

Z osób, które Na razie bezpośredniego udziału w zbiórce podpisów odmówiła Sonia Kwaśny, Bartosz Karcz również na razie zachowuje dystans i czeka na gremialną decyzję stowarzyszenia Razem dla Świętochłowic.

Komentarze (95)    dodaj »

• Ewa

ODWOŁAĆ KARCZA TAK JAK KOSTEPSKIEGO WON ZE ŚWION

• Adam

Tak bo Beger zamiast żony do rady jeszcze teściowa chce wprowadzić ...

• hanus

Nie przyłączy się za dużo za uszami

• T2k

Ja uważam, że prezydentem powinien zostać ktoś kto aktualnie nie należy do grona śmietanki politycznej. Może by tak jakiś młody człowiek? Nie związany z RS RDS PO PIS?

• Fiona

Proponuję młodego mieszkańca .Tylko nie wolno mu zatrudniać nikogo komu ufa bo to by się nazywało kolesiostwo.Niech zatrudnia na chybił-trafił.

• Patrząc z boku

A najlepiej gdyby nie był zadłużony w mpgl-u to nie będzie trzeba mu długu umorzyć hahaha. Co za żenada hahaha zaufany koleś hahahahahaha Fiona czy jak ci tam tak na serio, albo jesteś taka tępa albo myślisz że ludzie są tak tępi. Ewidentny przykład uczciwości hahahahahaha taki sam jak tego pijaczyny co to przez całą godzinę był pracownikiem mpgl-u bo potem misterny plan zobaczył światło dzienne i trzeba było szybko się wycofać uczciwi inaczej hahaha,zastraszania ,donosy itd to już prawie jak taka mafia tylko czekać do czego się jeszcze posuną.

• mieszkaniec

Fiona można jeszcze komukolwiek ufać? Od tego są umowy, właśnie brak fachowców i zatrudnianie kolesi rujnuje miasto, zajmują się bzdurami pod publikę, a konkretna praca stoi.

• Realna Alternatywa

Jest tylko jeden taki człowiek spoza "Świętochłowickiego układu". Cała ta pseudoelita do pięt mu nie dorasta.

• Blebleble

Kto taki?

• Bennnnnny

Niech idzie lepiej zbierać grzyby w lesie panewnickim czy bawić się w ornitologa...

• długi

Co Berger kupił sobie za pieniądze mieszkańców? Nowe auto, nowe łachy, nowych kolegów, studia biznesowe, wnioskuję do prezydentów oraz radnych, aby na wzór prezydenta, każdemu mieszkańcowi osiągającemu pełnoletność na start za mieszkańców pieniądze zagwarantować to samo co wyłudzają z budżetu miasta prezydenci oraz radni.

• kres

Grupa inicjatywna w/s referendum powinna mieć kandydata na Prezydenta Świętochłowic, nie ma nic, brak kandydata, brak pełnej listy poparcia, brak zaangażowania. Jedyne co jest to wstyd który pozostanie na długo i biedniejszy urząd miasta o ok. 100 milionów. Czy o to chodzi, tej grupie niepoważnych ludzi?

• Kaczorek

Kostemp chodzi i zbiera podpisy a podobno nie jest w to bagno zaangażowany.

• Rex

Ochotnicza Straż Poż.w Dzierzgoniu otrzymała nowy wóz strażacki z niepełnym wyposażeniem.Druhowie robią zbiórkę pieniędzy ,potrzeba 15000 zł , a nazbierali do tej pory 1800 zł. W ramach solidarności i wdzięczności , Świetochłowiczanie mogli by dołączyć do dobroczynnej akcji .Dzierzgoń dał nam wybitnego męża stanu (prezia) ,Świetochłowice w rewanżu wyposażenie wozu bojowego OSP.

• Jorg

Idź sie leczyć .

• Erwin

Zwrócimy im go razem z jego przy ... pasami :)

• Marek

Mydlenie oczów i tyle. Jeden wielki bełkot, zamiast jak Kostempski zapiepszac po mieście i zbierać podpisy, to hrabia Karcz na gotowe chce wejść!!!!!

• Ana

Co już tak dzielicie skórę na niedźwiedziu.Targowico swiętochlowicka.Jeszcze referendum musi się odbyć. A tych pijanych i nacpanych wyborców od których teraz zbieracie podpisy to będziecie siłą ciągnąć do lokali wyborczych. Ech Janusze polityki zaściankowej.

• Spoko

Anna, ja też podpisałem listę za referendum.OŚWIADCZAM, NIE JESTEM ALKOHOLIKIEM ANI ĆPUNEM I NIKT NIE MUSI MNIE CIĄGNĄĆ DO LOKALU WYBORCZEGO.Jakbym spotkał na żywo takiego Janusza czyt.Ana i zasadził kopa w ten wielki, przerośnięty ODWŁOK to ......... .Zacietrzewiony ,zaściankowy fanatyk!

• Ala

Jeżeli popierasz Pana Kostempsliego i referendum przez niego zainicjowane to nie zasługujesz na szacunek.