Świętochłowice - portal miejski Swiony.pl

Wiadomości z Świętochłowic

Uwaga! W kiełbasie i mięsie garmażeryjnym wykryto pałeczki Salmonelli

  • Dodano: 2019-03-25 22:00, aktualizacja: 2019-04-25 15:12

Salmonella w kiełbasie surowej metce łososiowej MAP oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej! GIS ostrzega przed ich jedzeniem. W produktach tych wykryto obecność pałeczek Salmonella spp. Ich producentem jest P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego znajdujący się w miejscowości Drzycim.


W ostatnim tygodniu pracownicy Głównego Inspektoratu Sanitarnego mają pełne ręce roboty. Po informacjach o salmonelli obecnej w waflach i jajkach, okazało się, że bakterie obecne są także w kiełbasie oraz mięsie garmażeryjnym, które wyprodukowano 13 marca tego roku.


Jak poinformowano na stronie GISu, obecność bakterii Salmonella spp. wykryto podczas badań zleconych przez producenta.


Uwaga na te produkty!

Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej:

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.


Zakwestionowane produkty zostały wycofane ze sprzedaży. Oprócz wymienionych powyżej, producent profilaktycznie wycofał ze sklepów także kiełbasę surową metkę łososiową, która także pochodzi z drzycimskiego Zakładu Przetwórstwa Mięsnego. Zakwestionowana partia ma numer 72 i została wyprodukowane 13 marca, a jej przydatność do spożycia wyznaczono do 27 marca. 


O zaistniałej sytuacji producent wędlin poinformował na swojej stronie internetowej:


Szanowni Państwo, informujemy o naszej decyzji wycofania z rynku partii Metki Łososiowej o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 27.03.2019 r, Metki Łososiowej MAP o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 03.04.2019 i Mięsa garmażeryjnego o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 24.03.2019 r, w związku z podejrzeniem niezgodności mikrobiologicznej. Do Państwa dyspozycji została uruchomiona infolinia: +48 509 656 328, w dni robocze od 7.00 do 15.00.
Firma P.W. KIER przeprasza za zaistniałe niedogodności, jednocześnie informując, że zakupione produkty mogą Państwo zwrócić w miejscu zakupu. Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu.


Należy także dodać, że do czasu wyeliminowania zagrożenia w zakładzie obowiązuje zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.

Drogi Użytkowniku!

Dokładamy wszelkich starań by korzystanie z naszego serwisu było dla Ciebie komfortowe.

Dlatego staramy się dopasować dostępne w nim treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez administratora danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych.

Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszego serwisu wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.

Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić w przeglądarce ustawienia dotyczące plików cookies, a także uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach z naszej Polityki Prywatności.

Przejdź do serwisu