Kilka dni temu lotem błyskawicy Świętochłowice obiegła wiadomość, że prezydent Daniel Beger podjął decyzję o likwidacji kuchni w Ośrodku Pomocy Społecznej. Znamy stanowisko miasta w tej sprawie.
14 października na profilu Facebook'owym "Nasze Świętochłowice" ukazała się informacja, jakoby prezydent Daniel Beger podjął decyzję o likwidacji kuchni w Ośrodku Pomocy Społecznej. Informacja ta wywołała ogromne wzburzenie internautów.
- Niedawno Beger podjął decyzję o wygaszaniu kuchni w Ośrodku Pomocy Społecznej, gdzie od wielu lat przygotowywane są posiłki dla najbiedniejszych mieszkańców miasta, oraz pensjonariuszy Domu Złota Jesień. Miasto zrezygnowało już z przygotowywania posiłków dla ubogich, a z końcem roku kuchnia ma całkowicie przestać funkcjonować. To bardzo dziwna decyzja, ponieważ kuchnia dysponuje olbrzymimi kotłami oraz pełnym wyposażeniem, a produkty kupuje w cenach hurtowych. Dzięki temu mieszkańcy mogli zawsze liczyć nie tylko na ciepłą strawę, ale również na słoik zupy do domu, a często był to ich jedyny posiłek w ciągu dnia! - czytamy na stronie.
Do tych informacji odniosła się rzeczniczka Świętochłowickiego magistratu. W oświadczeniu opublikowanym na Facebook'u Katarzyna Tomczyk zaznacza, że kuchnia funkcjonująca do tej pory w ramach świętochłowickiego OPS nie zostaje zlikwidowana, ale od 1 stycznia 2020 roku będzie przeniesiona do Miejskiego Domu Pomocy Społecznej "Złota Jesień".
W związku z informacją, która pojawiła się na jednym z profili w mediach społecznościowych, informuję, że kuchnia funkcjonująca do tej pory w ramach świętochłowickiego OPS nie zostaje zlikwidowana, ale od 1 stycznia 2020 roku będzie przeniesiona do Miejskiego Domu Pomocy Społecznej "Złota Jesień", a zatrudnieni w niej pracownicy zostaną przeniesieni na zasadach określonych w art. 23 prim kodeksu pracy na takich samych warunkach pracy i płacy - czytamy w oświadczeniu.
Jak informuje rzeczniczka, kuchnia powstała na potrzeby MDPS "Złota Jesień” i dla jego mieszkańców przygotowuje cztery posiłki dziennie w trybie ciągłym (7 dni w tygodniu i w święta). W wyniku wyodrębnienia MDPS ze struktur OPS decyzją ówczesnego kierownictwa OPS kuchnia pozostała w strukturach Ośrodka.
Na rzecz uczestników Domu Dziennego Senior + prowadzonego w ramach zadań OPS zapewnia jedynie 2 posiłki przez 5 dni w tygodniu (bez świąt). Tym samym celowe i zasadne jest przeniesienie kuchni do MDPS, a nie jak do tej pory prowadzenie kuchni w ramach OPS - tłumaczy Katarzyna Tomczyk.
W poście opublikowanym na profilu Facebook'owym "Nasze Świętochłowice" oprócz doniesień o likwidacji kuchni znalazła się także informacja, na temat firmy dostarczającej obecnie posiłki do OPS. Cały post znajdziecie TUTAJ.
- Nie informując mieszkańców - mimo deklarowanej transparentności - Beger ogłosił przetarg na catering, który firma zewnętrzna miała realizować dla podopiecznych OPS. W ofercie wskazano cenę 5 złotych za 0,5 litrową porcję zupy. Prawdopodobnie z niewiedzy, do przetargu nie przystąpił żaden oferent - więc Beger zlecił przygotowanie cateringu firmie należącej do... jego znajomych - czytamy na stronie.
Do tych informacji również odniosła się rzeczniczka świętochłowickiego magistratu.
Firma zewnętrzna przygotowuje gorący posiłek w ramach rządowego programu "posiłek w szkole i domu". Za decyzją tą przemawiają względy racjonalne i ekonomiczne m.in. konieczność właściwego rozliczania się OPS z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej oraz fakt niezależnego od pracodawcy wygaśnięcia stosunku pracy z osobami, które do tej pory brały udział w przygotowywaniu posiłków - czytamy w oświadczeniu.
Konkurs na realizację tego zadania ogłoszony został 10 lipca br. na podstawie ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie i został unieważniony z powodu braku ofert. Następnie przeprowadzono postępowanie na podstawie regulaminu udzielania zamówień publicznych poniżej równowartości wyrażonych w złotych kwoty 30 tysięcy euro. Postępowanie zostało zamieszczone na stronie BIP Ośrodka.
Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono rozeznanie cenowe w kilku firmach. Wpłynęły 2 oferty jedna na kwotę 109 560 zł, a druga na 69 919,20 zł. Wobec powyższego wybrano najkorzystniejszą ofertę - mówi Katarzyna Tomczyk. - Przewidywana oszczędność z uwzględnieniem samodzielnego dowozu posiłków przez OPS to tylko w 2019 roku 24 150 zł, a zmiana w żaden sposób nie wpłynie negatywnie na dostępność i jakość świadczenia w ramach programu - podsumowuje rzeczniczka.