Wiadomości z Świętochłowic

W popularnej przyprawie wykryto salmonellę

  • Dodano: 2019-07-17 07:45, aktualizacja: 2019-07-17 00:12

W popularnej przyprawie używanej do kiszenia ogórków wykryto Salmonellę. Chodzi o gorczycę marki Prymat. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: nie należy jej jeść, ponieważ groźna bakteria może wywołać zatrucie pokarmowe.


W laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykonano badanie produktu „Gorczyca biała cała”, sprzedawanego w 30-gramowych opakowaniach (o numerze partii 1298133 i dacie minimalnej trwałości do maja 2022 roku). Wykazało ono obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Jak informuje GIS, spożycie zakwestionowanej gorczycy, szczególnie bez obróbki termicznej, może skutkować zatruciem pokarmowym.


Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat”
  • Masa netto: 30 g
  • Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój
  • Data minimalnej trwałości: 05.2022
  • Numer partii: 1298133


Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii gorczycy. Następnie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji i zwrócenie jej do magazynu firmy.

Objawy zatrucia salmonellą

Pierwsze objawy salmonellowego zatrucia pokarmowego pojawiają się od 6 godzin po zakażeniu, do nawet 10 dni. Do najczęstszych objawów należą: wodnista biegunka, ból brzucha, nudności i wymioty, wysoka gorączka, ogólne zmęczenie, brak siły. Nie należy ich bagatelizować. Jeżeli istnieje podejrzenie zatrucia tą niebezpieczną bakterią, należy udać się do lekarza.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Swiony.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również