W popularnej przyprawie używanej do kiszenia ogórków wykryto Salmonellę. Chodzi o gorczycę marki Prymat. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: nie należy jej jeść, ponieważ groźna bakteria może wywołać zatrucie pokarmowe.
W laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykonano badanie produktu „Gorczyca biała cała”, sprzedawanego w 30-gramowych opakowaniach (o numerze partii 1298133 i dacie minimalnej trwałości do maja 2022 roku). Wykazało ono obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Jak informuje GIS, spożycie zakwestionowanej gorczycy, szczególnie bez obróbki termicznej, może skutkować zatruciem pokarmowym.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat”
- Masa netto: 30 g
- Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój
- Data minimalnej trwałości: 05.2022
- Numer partii: 1298133
Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii gorczycy. Następnie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji i zwrócenie jej do magazynu firmy.
Objawy zatrucia salmonellą
Pierwsze objawy salmonellowego zatrucia pokarmowego pojawiają się od 6 godzin po zakażeniu, do nawet 10 dni. Do najczęstszych objawów należą: wodnista biegunka, ból brzucha, nudności i wymioty, wysoka gorączka, ogólne zmęczenie, brak siły. Nie należy ich bagatelizować. Jeżeli istnieje podejrzenie zatrucia tą niebezpieczną bakterią, należy udać się do lekarza.